Sartorial tour

rdb on tour NLWie op zoek gaat naar toonbeelden van mannelijke stijl en elegantie, zou dit per definitie niet gaan doen in de Lage Landen. Alle begrippen, gaande van dandy over sartorial tot sprezzatura vinden hun oorsprong in andere gebieden, die beter bekend staan om hun geschiedenis in de mannenkleermakerij. Parijs, Londen en de Italiaanse steden Napels en Rome zijn het summum van de klassieke mannenmode, al dan niet met een hedendaagse twist.

Nochtans was Vlaanderen ooit de draaischijf van de West-Europese textielindustrie en kwamen kleermakers uit Noord-Italië in de zestiende en zeventiende eeuw naar Vlaamse jaarmarkten om hun koopwaar aan te bieden aan de gegoede burgerij van de Lage Landen. Een zekere mate van interesse in mode is er dus altijd geweest. In de jaren ’80 van vorige eeuw zette de Zes van Antwerpen deze stad op de kaart als modestad, maar men kon de toenmalige bekendheid maar nauwelijks vasthouden. Intussen wordt de Belgische couturier Edouard Vermeulen van het huis Natan de ‘king of the queens’ genoemd omdat hij menig Europees vorstin kleedt en is de Nederlandse Jan Taminiau een gevestigde waarde in de garderobe van onder meer Koningin Maxima. Maar op het gebied van klassieke herenmode blijven we op onze honger zitten. Of toch niet…

Daarom besloten we bij Rebel de Bruxel dat het tijd werd om de kwaliteitshuizen in onze Lage Landen in kaart te brengen. Op basis van enkele weloverwogen criteria die we op onze redactie hoog in het vaandel dragen zoals: een onberispelijke service, een aanbod van kwaliteitslabels en een onbegrensde knowhow. We gaan op zoek naar retailers en ambachtelijke kleermakers of een combinatie van beiden die in België en Nederland de modebewuste man kleden.

We verlaten dus onze vertrouwde thuisbasis, Brussel, en verruimen onze blik in de richting van het noorden. We hopen op die manier een stijlvolle gids te worden in het modelandschap van de Lage Landen. We willen een platform bieden aan Belgische en Nederlandse retailers die de filosofie van Rebel de Bruxel delen. Het resultaat moet zijn dat ook mannen uit de Lage Landen elegantie en stijl hoog in het vaandel dragen en de Italiaanse, Franse en Engelse modevoorschriften interpreteren op hun manier. We botsen daarbij op de geglobaliseerde wereld waarin we leven en waarbij we de trots op onze eigen lokale waarden en normen vergeten. We laten ons te hard leiden door wat we beschouwen als de trendsetters binnen de mannenmode. Hoog tijd dus om onze eigen gevestigde waarden binnen de mode even in de spotlights te zetten. Laat je meenemen door onze Sartorial Tour en laat je andermaal inspireren.