Smoke and Mirrors?

“Fashion is like a party. Getting dressed is preparing to play a role.”
Yves Saint-Laurent

Ik ben een kerstmens, altijd al geweest, ook al verdrong ik dat lange tijd. Kerstmis is nog steeds het feest dat ons onderdompelt in een feeërieke sfeer. Er is overal licht, gezelligheid en voor de meesten onder ons is het nog eens een reden écht hun best te doen zich op te dirken voor het jaarlijkse kerstfeest. Misschien is het wel dat laatste dat mij het meest aanspreekt aan deze tijd van het jaar. Misschien is dit wel het moment dat ik mij het meest verbonden voel met de mensen rondom mij.

Maar nu de kerstgekte achter ons ligt en – hopelijk – de daarbij horende kersttruien terug veilig in de kast liggen, lonkt het nieuwe jaar. De tijd voor goede voornemens, een nieuwe start en de nieuwjaarsfeesten en -recepties. Tijd dus voor een overzicht van de laatste trends om stijlvol het nieuwe jaar in te gaan. Nu ja, trends…

IMG_8127
Donkerbruine fluwelen dinner jacket Lardini op Pitti Uomo 95

Er is dit jaar één constante in elke feestoutfit. De klassieke smoking maakt opnieuw plaats voor het warmere en meer excentrieke velvet-jasje. Het fluwelen vest is weer helemaal terug in al zijn kleuren en zachtheid. De elegantie uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw lijkt opnieuw zijn intrede te doen. Verschillende grote namen uit de wereld van de klassieke herenmode hebben zich van hun gedurfdste kant laten zien om ons te overstelpen met hun interpretaties van “The Velvet Dinner-jacket”. Toch is enige voorzichtigheid geboden bij het combineren van dit kledingstuk. Daarom enkele suggesties…

 

 

 

Voor de stijlvolle excentriekeling

2072A91B-3C94-4EE5-A4A7-8078378200ABVoor zij die gezien willen worden en het fluwelen vest opnieuw in al zijn eer en glorie van weleer willen herstellen is de felrode variant een optie.  Het double-breasted vest dat hier afgebeeld staat, is van de hand van het prestigieuze Milanese modehuis Sant’Andrea en werd exclusief ontworpen voor La Maison Degand. Zij die dachten dat avondkledij een kwestie van zwart en wit was, hebben het mis. Combineer deze gewaagde creatie met een zachtroze hemd, een felrode vlinderdas en gekleurde zijden pochette en laat het nieuwe jaar maar komen. What a way to enter 2020!

Voor de stijlvolle traditionalist

C5540A5F-A74D-4C42-9B93-160CF223850BVoor zij die het niet zo hebben op felle kleuren of patronen biedt La Maison Degand ook mogelijkheden te over. Exclusief voor het Brusselse modehuis maakte het Napolitaanse Kiton dit fluwelen vest met een revers in zijde om het geheel een nobele afwerking te geven. Een witte pochette met gekleurde rand tilt deze variant van het klassieke dinner jacket naar ongekende hoogten.  Maar een feestelijke toets hoort er nu eenmaal bij dezer dagen. Dit kan je doen door een zijden gilet met subtiel ton sur ton paisley-motief te dragen. Het klassieke smokinghemd en de fluwelen vlinderdas zijn uiteraard zeer geschikt om deze outfit te completeren.

Voor de stijlvolle rebel

IMG_9756De rebellen onder ons gaan het nieuwe jaar steevast in zoals zij elke dag van het afgelopen jaar hebben beleefd: stijlvol en elegant, maar met een gewaagd kantje. Deze geruite vest van het bekende Italiaanse modehuis Caruso heeft alles wat de rebel in ons verlangt: raffinement, lef en een onberispelijke afwerking. Een zijden pochette met een klassieke paisley is een knipoog naar de conformiteit. Kies een klassiek smokinghemd met studs en een traditionele fluwelen vlinderdas om het nodige contrast aan te gaan met je rebelse dinnerjacket. Een rebel weet immers als geen ander hoe hij het evenwicht moet bewaren tussen zijn drang om eruit te springen en zijn drang om zich te conformeren.

Smoke and mirrors verwijst naar een uitdrukking die verband houdt met de optredens van illusionisten. Zij gebruiken rook en spiegels om de geheimen van hun trucs te onttrekken aan het zicht van hun publiek. Volgens Yves Saint-Laurent was mode zoals een feest. Je kleden is je voorbereiden op de rol die je zal spelen. Bepaal welke rol je wil spelen in je eigen leven, kies de manier waarop jij je trucs verborgen houdt voor je publiek en maak er het allerbeste van in het nieuwe jaar!

http://www.degand.be
http://www.saintandrews.it
http://www.kiton.com
http://www.carusomenswear.com
http://www.lardini.com

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley