Do you Saint-Tropez?

Reflecties over Pitti Uomo 94

We hebben er even op moeten wachten, maar met enige vertraging is de zon langzaam maar zeker haar intrede aan het doen. Kasjmieren pulls, wollen vesten en flanellen broeken kunnen weer netjes aan de kant worden gehangen. Tijd nu voor luchtigere kledij om de warme maanden van het jaar stijlvol en elegant door te brengen. Tijd ook voor een flashback naar Pitti Uomo 94. Tijdens deze editie van ’s werelds meest vermaarde mannenmodebeurs lieten de hoofdrolspelers in de wereld van klasse en raffinement weer het beste van zichzelf zien. Tijd voor een overzicht, zodat je eindelijk jouw must-haves voor de komende maanden kan aanschaffen.

Do you Saint-Tropez?

Saint-Tropez, al decennialang de place-to-be voor de Europese jet-set om van een welverdiende vakantie te genieten. Sinds de grote namen uit de Hollywoodkaskrakers van de jaren ’50 en ’60 hier aanmeerden, geniet dit kleine havenstadje aan de Franse Rivièra met zijn pittoreske straatjes en decadente jachthaven wereldfaam bij de internationale beau-monde. Dat moeten ook de ontwerpers bij de verschillende modehuizen gedacht hebben. Zij lieten zich inspireren door de tijdloze elegantie van Alain Delon, Jean-Paul Belmondo en Carry Grant.

Zo zien we de terugkeer van de breed gestreepte pantalon bij PT01, die met groot gemak kan gecombineerd worden met een licht hemd voor de warme zomeravonden of met een polo om overdag heerlijk te kuieren door de smalle straatjes van het magische Saint-Tropez. De dubbele bandplooien zijn eveneens terug van … eigenlijk nooit weg geweest en vinden we bij zowat alle grote fabrikanten van broeken. Wat op een eerste gezicht misschien oubollig overkomt, biedt een extreem comfort voor wie het draagt. Geef toe, tijdens een welverdiende vakantie is comfort alles wat we nodig hebben.

Accessoires?

De meest gekende accessoires in de garderobe van de gentleman nemen tijdens de zomermaanden meestal zelf even vrijaf. De meeste heren verkiezen hun das achterwege te laten en door de warme temperaturen, zijn we al snel geneigd om toch maar ook die vest thuis te laten. Opgelet, ons devies is altijd geweest dat een gentleman zich steeds weet te kleden naar de gelegenheid. We wijken hier niet van af. Maar toegegeven: ronddolen in een driedelig maatpak bij 35°C in de zonovergoten straten van één of ander zomers vakantieparadijs zou menige wenkbrauw doen fronsen, nietwaar?

Toch is het juiste accessoire ook voor de zomermaanden hetgene wat je outfit kan maken of kraken. Verschillende modehuizen legden zich toe op draagbare herenaccessoires voor de warme zomermaanden. Petronius 1926, ’s werelds meest vermaarde dassenmaker, showde op Pitti Uomo 94 een collectie van luchtige sjaals voor de zwoele zomeravonden waarop een koele zeebries niet uitgesloten is.

En wat als het toch iets formeler moet?

Vele modehuizen bleven natuurlijk trouw bij hun leest. Het kostuum is niet weg te denken op de Pitti. Linnen en katoen zetten hier de basis voor wat als een draagbaar zomerkostuum moet doorgaan. Natuurlijk mochten we ook de zomerklassiekers bij uitstek bewonderen, de welbekende – maar toch iets meer casual chic – seersucker en de prachtige en immers elegante solaro-kostuums.

Voor de formele accessoires keken de verschillende huizen toch ook weer in de richting van het wereldvermaarde Saint-Tropez tijdens de gouden jaren Hollywood. Tricot-dassen met een horizontaal streepmotief of de oversized window pane zijn ondermeer terug te vinden in de collectie van onze dassenfavoriet Petronius 1926.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s