Op visite bij “Mister 7”

IMG_5211 Wanneer we een double-breasted vest, een hemd met een cuttaway-collar, een das met het mythische cijfer “7” erop en de double monkstrap-schoenen – waarvan de bovenste gesp altijd open blijft – in één adem uitspreken, dan weet elke fashionist dat het over de onbetwiste keizer van de Milanese mode gaat: Lino Ieluzzi.

Hij is één van de meest gefotografeerde personaliteiten op Pitti Uomo en ik was dan ook erg verheugd op één van mijn inspiratiereizen naar Italië deze levende legende te kunnen ontmoeten. Hij ontving mij in zijn boetiek “Al Bazar di Lino Ieluzzi” op de Via Scarpa in Milaan. Met een brede glimlach en de bijhorende Italiaanse flair werd ik begroet door de grootmeester zelf. Hij leidde mij rond in de boetiek die hij sedert de jaren ’70 uitbaat en waar hij al zijn klanten adviseert in het vinden en het creëren van hun stijl. Een stijl die je apprecieert of niet, maar het blijft een feit dat deze man reeds decennialang trouw blijft aan zijn eigen stijl, en daarvoor kunnen wij alleen maar respect hebben.

In de wereld van vandaag worden mode en stijl in één en dezelfde adem genoemd, als synoniemen. Terwijl het langzamerhand duidelijk wordt dat het eigenlijk tegengestelden zijn geworden.

Zo’n jarenlange toewijding om mannen te kleden moet voortvloeien uit een immense passie voor dit vak, en dit wordt ook door Lino zo bevestigd wanneer ik hem vraag naar hoe het allemaal begon. Zijn passie voor stijl, schoonheid en elegantie lag aan de basis van zijn keuze om in de jaren ’70 zijn boetiek te openen. Al van kindsbeen af raakte hij geïntrigeerd door de manier waarop mensen zich kleden en hoe modes en trends vergaan, maar ware elegantie van binnenuit komt.

Hij ontwikkelde zijn eigen stijl, die hij beschrijft als klassiek met een twist van hedendaagse accenten, die we vooral in de keuze van accessoires terugzien. Bij het kiezen van kleuren moeten we ons volgens Lino niet laten leiden door wat de mode voorschrijft, maar door de kleuren die ons flatteren. Door trouw te blijven aan zijn eigen stijl, maakt hij een duidelijk fashion statement. Je eigen stijl primeert op de grillen van de mode. Dit waardevolle advies krijg je er bij een bezoek aan zijn boetiek gratis bij.

In zijn boetiek verkoopt hij enkel stuks die hijzelf leuk vindt, wat impliceert dat zijn collecties een weloverwogen lijn volgen en dat de liefhebbers van de grillige modetrends hier hun gading niet zullen vinden. De collectie bestaat voornamelijk uit de favoriete stukken van Lino zelf: de double-breasted vesten, dassen – met of zonder de iconische “7” –, hemden met een cuttaway-collar en last but not least: de double monkstrap-schoenen. Daarnaast wordt de collectie aangevuld met accesssoires, single-breasted vesten, mantels en een grote collectie casual wear zoals polo’s, pulls en loafers. Het is uiteindelijk de gelegenheid die bepaalt hoe je gekleed zal gaan en Lino ziet erop toe dat zijn cliënteel voor elke gelegenheid juist gekleed kan gaan. Zoiets doen mensen met een passie voor hun vak nu eenmaal.

Ik hou ervan om met gelijkgestemden te spreken over de invulling van het begrip ‘gentleman’. Dit begrip is – net zoals zovele woorden – gaan vervagen door de jaren heen. Ik was dan ook ontzettend blij dat de definitie van ‘de gentleman’ volgens Lino erg aansluit bij diegene ik altijd voorop stel:

Een man met een sterke interesse voor mode, wat blijkt uit zijn perfect begrip voor elke dresscode. Verder is hij geëduceerd, galant en een toonbeeld van voorkomendheid.

Andermaal wordt bevestigd wat we al zo lang verkondigen: enkel elegant gekleed gaan volstaat niet om een gentleman te zijn, ook de manier waarop je jezelf gedraagt moet in het plaatje passen. Elegantie en mode zijn volgens Lino niet complementair. Ze kunnen het zijn, maar het is geen vereiste. Elegantie is een gave die van binnenuit komt. Iemand kan dus perfect elegant zijn zonder modieus te zijn. Het creëren van een eigen stijl is dan weer wel een gevolg van die elegantie en zo maken we de cirkel rond: de ware gentleman is zelfbewust en weet zich goed te kleden.

De meest essentiële accessoires in zijn kleerkast zijn schoenen. Geen enkele outfit is geslaagd, wanneer zij niet gecombineerd worden met goed gepoetste schoenen. Hierin herken je de échte gentleman. Een opgeblonken schoen kan een foutje in je outfit verbergen, daar waar het duurste kledingstuk in combinatie met onverzorgde schoenen een onvergefelijke faux-pas is. Het is een waarheid die eeuwenoud is, maar weer blijkt dat de echte mode-iconen steevast aan deze stelregel vasthouden.

Het belangrijkste aan jezelf kleden is volgens Lino het creëren van je eigen stijl waarin je persoonlijkheid naar voor komt. Geniet ervan om jezelf goed te kleden. Ga voor je kleerkast of in je dressing staan, maak een combinatie van stukken die bij elkaar passen en waarin je jezelf goed voelt, trek het aan, ga voor de spiegel staan en hou van wat je ziet.

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s