Over “contemporary dandyism”

De modewereld is rijk aan een eigen woordenschat die al even onderhevig is aan trends als de collecties die zij voortbrengt. “Contemporary dandyism” is een term die echter al enkele jaren standhoudt. Hoewel de term zich klaarblijkelijk weet te handhaven, durft de inhoud van het begrip te variëren. Toch is het een term waarmee we ons bij Rebel de Bruxel wel kunnen vereenzelvigen. Hoog tijd dus om te definiëren wat wij onder deze noemer verstaan.

Wie aan dandy’s denkt, ziet misschien al snel het beeld van een enigszins potsierlijke man die lijkt te zijn weggelopen uit de set van een of andere kostuumserie zoals Downton Abbey of Hercule Poirot. In elk geval wordt dit begrip geassocieerd met een voorkomen en voorkomendheid uit lang vervlogen tijden. Niets is minder waar: het dandyisme is springlevend en actueler dan ooit. Door de toevoeging van het adjectief “contemporary” zouden we kunnen stellen dat het begrip dandyisme het 2.0-tijdperk is ingegaan.

De dandy vindt zichzelf keer op keer opnieuw uit, met respect voor traditie, maar terzelfdertijd met oog voor de wereld waarin hij leeft.

Een huis dat deze filosofie als geen ander uitstraalt is Lardini. Bij mijn laatste bezoek aan hun showroom en boetiek in Milaan, viel het mij eens te meer op dat in elke nieuwe collectie het respect voor vestimentaire tradities hand in hand gaat met de verwachtingen van de hedendaagse man.

Ik ben al lange tijd fan van Lardini en misschien wel net omdat zij zeer goed schijnen te begrijpen wat de “contemporary dandy” op vestimentair gebied verlangt. Een onberispelijke stijl, met een knipoog naar gevestigde waarden, maar volgens een hedendaagse interpretatie.

De klassiek geruite tweed sportvest gecombineerd met een double-breasted waistcoat en een contrasterende chino voor die hedendaagse touch. Of wat dacht je van de oversized vest in knitwear met riem die over een klassiek driedelig pak gedragen wordt? Hiermee weet het merk perfect in te spelen op de opmars die de knitwear lijkt te maken in het modelandschap en belichamen zij de nieuwe definitie van casual chic. Ook het spelen met verschillende motieven lijkt een handelsmerk te zijn geworden bij Lardini: zo lijkt het een evidentie om klassieke patronen als de pied de poule te combineren met de Prince de Galles. Een combinatie die de liefhebber van een klassieke stijl ongetwijfeld de wenkbrauwen zal doen fronsen… wel bekijk het resultaat en laat je overtuigen.

Het ultieme voorbeeld van lef was de hedendaagse interpretatie van het dinner jacket. Lardini interpreteert het klassieke smokingjasje in hoogwaardig knitwear. Hierdoor tonen de ontwerpers dat zij zelfs de meest formele dresscodes op een hedendaagse manier durven te interpreteren. Hiervoor kunnen we alleen een immens groot respect opbrengen. De definitie van het “contemporary dandyism” volgens Lardini is dan ook duidelijk. De hedendaagse dandy is een hedonist die er ten allen tijde stijlvol uitziet, met respect voor tradities, zonder dat het als ridicuul kan worden beschouwd. Lardini ademt het “contemporary dandyism” en daarom zijn wij zo wild van hun collecties.

IMG_5365

Het spreekt dan ook voor zich dat we aan dit merk in de toekomst nog menig artikel zullen wijden en we staan nu al te popelen om volgende week hun nieuwe collectie te ontdekken op Pitti Uomo 93.

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley