Get the party started!

Het einde van het jaar komt nu wel met rasse schreden dichterbij, en zo dus ook de etentjes, recepties, nieuwjaarsbezoeken… En zo komt onvermijdelijk de vraag bij elke gentleman op: Wat draag ik wanneer? Geen enkele heer wil immers ‘overdressed’ op een familiefeest arriveren of ‘underdressed’ op de nieuwjaarreceptie van het werk. Een overzicht van enkele zeer gangbare outfits om in alle eenvoud en elegantie door deze feestperiode te flaneren.

fullsizerender

Eerst en vooral wil ik even kort aanhalen waarom het zo belangrijk is om jezelf op te kleden. Of beter gezegd: goed te kleden. Tussen beide uitdrukkingen mag dan misschien niet zoveel verschil liggen, wie de nuance probeert te begrijpen, ontdekt al snel dat hier een wereld van verschil in zit. Goed gekleed en piekfijn voor de dag komen is in de eerste instantie een vorm van zelfrespect. Je voelt je beter wanneer je goed gekleed bent, het geeft een mentale boost en maakt je zelfverzekerd. Vervolgens is het een vorm van respect voor de mensen in je omgeving, en laat dit bij de eindejaarsfeesten net de mensen zijn die je het liefst om je heen hebt. Je betuigt respect ten aanzien van de gastheer en/of gastvrouw door piekfijn voor de dag te komen. Ben je zelf gastheer, dan is het een vorm van respect voor je gasten. Geen zwakker excuus dan de stelling dat je jezelf niet hebt kunnen opkleden omdat je de hele dag hebt staan zwoegen in de keuken om je gasten een feestmaal voor te schotelen.

Tradities zijn belangrijk,
je moet ze koesteren en in ere houden.

Een van die tradities is dat je jezelf piekfijn uitdost bij een feestelijke aangelegenheid, vraag het maar na bij de vorige generaties of sla het familiealbum van je ouders of grootouders maar eens open. Je zal zien wat ik bedoel.

Vervolgens is er de cruciale triniteit die zich opwerpt telkens je voor de kleerkast of in je dressing staat.

Persoon, moment en plaats.
Wie deze drie essentiële elementen met elkaar in verbinding brengt, zal nooit slecht gekleed gaan.

Kies vooral kleding die je persoonlijkheid benadrukt, die zegt wie je bent, zonder dat je een woord hebt gezegd. Maak een duidelijk fashion-statement. Zorg ervoor dat je omgeving weet hoe jij in het leven staat, zonder dat je dit expliciet hoeft te zeggen. Vervolgens is er het moment. Het zijn feestdagen en dat verdient een klein extraatje. Denk hierbij aan een passende bouttonière, elegante manchetknopen of een vlinderdas. Het hoeft niet té opvallend te zijn, maar een kleine eyecatcher is in deze feestperiode wel op zijn plaats. Als laatste denk je aan de plaats waar je naartoe gaat. Het spreekt voor zich dat men zich anders kleedt voor een formeel diner op restaurant dan voor een familiefeest in een gezellige blokhut in de Ardennen.

We geven drie verschillende gelegenheden waarbij we ons telkens de drie essentiële vragen stellen om de perfecte outfit te bekomen. We laten voor alle duidelijkheid de klassieke black tie weg uit ons overzicht, omdat dit in onze visie te formeel is voor een gelegenheid als de eindejaarsfeesten, tenzij het natuurlijk uitdrukkelijk wordt gevraagd door je gastheer en/of gastvrouw.

Glamoureus het nieuwe jaar in

fullsizerender4We zwaaien het oude jaar uit en verwelkomen het nieuwe jaar in stijl. Het is namelijk in deze opzet dat je oudejaarsavond viert, bij vrienden of familie. Bovendien is het een gelegenheid die zich ’s avonds afspeelt, dus deins er zeker niet voor terug om een tikkeltje glamour in je outfit te stoppen. Ben je een rustige persoonlijkheid, dan kan dit eenvoudigweg door een hemd met een dubbele manchet te dragen en de daarbij horende gracieuze manchetknopen. Ga voor een discrete lapel-pin of bouttonière om je outfit dat extra feestelijk tintje te geven. Wil je de glamour van oudejaarsavond kracht bijzetten met de nodige glitter, kies gerust voor een das in een felle kleur of een elegante vlinderdas. Je pochette is bij voorkeur in zijde. Afhankelijk van je keuze voor das of vlinderdas, kan je deze dragen in een sierlijke ‘baveuse’ of een geraffineerde ‘quatre-pointes’. Wie voor een vlinderdas kiest en het hierbij wil laten, kan voor een klassieke witte katoenen pochette kiezen die je dan ‘plat’ of in een elegante ‘trois-pointes’ draagt.

Wat de schoenen betreft, is zwart nooit een verkeerde keuze om ’s avonds te dragen. Wie dit net te formeel vindt, kan opteren voor kastanjebruin of het geraffineerde bordeaux. Kies echter nooit voor lichte schoenen om ’s avonds te dragen, dit is een absolute faux-pas.

De beste wensen in casual chic

fullsizerender3Tradities zijn belangrijk en zo ook het brengen van je beste wensen bij mensen die je liefhebt. De korte nieuwjaarsnacht geeft velen van ons echter niet de nachtrust die we nodig hebben, ondanks de feeststemming waarin we nog zitten, is een andere vestimentaire keuze dan de avond voordien noodzakelijk. Een casual chic-outfit zal je doen stralen op nieuwjaarsdag en zal ons toch van het nodige comfort verzekeren om jezelf goed te voelen. Wanneer de gelegenheid dit toelaat en er geen specifieke dresscode is, kan men voor de familiebezoeken kiezen voor een sportieve broek in katoen of fluweel. Een das behoort zeker tot de mogelijkheden, maar bij informele gebeurtenissen is ook de open kraag zeker niet uit den boze. Om ons van de nodige warmte te voorzien zijn een pull of een cardigan ook wenselijk tijdens deze koude periode.

Wie de informele look verkiest, moet hier zeker geen klassieke oxford dragen. De meer casual derby of buckles zijn hier matching partners. Zorg ervoor dat je straalt, want zo komen je wensen nog beter tot uiting!

Recepties: formeel of informeel?

Bij recepties moeten we ons altijd de vraag stellen of deze formeel of informeel zijn. Eens te meer stelt de vraag zich dus naar het moment. De juiste inschatting is hier cruciaal. Een informele drink met collega’s heeft uiteraard een andere dresscode dan een receptie met nieuwjaarsconcert en eens temeer is het een faux-pas om overdressed of underdressed op dit evenement te verschijnen.

fullsizerender5Bij informele recepties volstaat het om jezelf casual chic te kleden. Let wel, een hemd en das zijn hier aangewezen en dat mag best feestelijk zijn. Al is er natuurlijk niets mis mee om een sobere, doch elegante das te dragen. Je pochette is bij voorkeur in zijde en kan je dragen in een elegante ‘baveuse’, de klassieke ‘choux’ of je kan ook opteren voor de klassieke witte pochette in een ‘quatre-pointes’ (kijk zeker eens bij het merk Simonnot-Goddard, zij hebben een prachtige collectie witte pochettes met een gekleurde zoom voor het ultieme raffinement). De broek mag klassiek zijn, maar bij voorkeur niet in dezelfde stof als je vest. We raden het kostuum af op een informele receptie, je zal immers de indruk wekken dat je overdressed bent. Wat de schoenen betreft, hier heb je meer vrijheid, al zouden we hierbij niet opteren voor de oxford, vanwege zijn formele karakter.

Wie uitgenodigd wordt op een informele receptie, kiest bij voorkeur voor een twee- of driedelig donkerblauw maatpak, uiteraard tenzij de dresscode op de uitnodiging anders vermeld. Kies voor een klassiek blauw of gestreept hemd. Een wit hemd lijkt ons te zeer voorbehouden voor de zomer of voor de typische black tie-evenementen.

Opteer bij voorkeur voor een sobere das en een pochette van witte katoen in een stijlvolle quatre-pointes.

Kies voor een stijlvolle zwarte of bordeaux oxford als schoen en je zal door je verschijning eens te meer aantonen dat je een gentleman bent die het ultieme raffinement nastreeft. En dat is toch waar het ons ook in het nieuwe jaar om draait, niet?

Het volledige team van Rebel de Bruxel wenst je een stijlvol en geraffineerd 2017!

Alle foto’s: La Maison Degand – Louizalaan 415 – 1050 Brussel

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s