The Restaurant – New Yorkse chic met een werelds tintje

‘The Restaurant by Pierre Balthazar’ is een verborgen culinaire parel in Brussel. Gevestigd op het gelijkvloerse niveau van het overbekende ‘The Hotel’ op de Waterloolaan. De meeste restaurantbezoekers zijn hier waarschijnlijk ook hotelgasten, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Het epicurische genot dat je zal ervaren is het waard om je tussen de toeristen te begeven. Eens je de moderne en strakke lobby van het hotel gepasseerd bent, en je jezelf door een gang hebt begeven waar cosy zithoekjes voor hotelgasten zijn ingericht, kom je in de bar van het hotel. Achter deze bar is het sublieme restaurant gevestigd waar Pierre Balthazar de plak zwaait in de keuken. Als chef van de Raad van de Europese Unie bezorgde hij menig staatshoofd al een tongstrelend diner en ook de gasten van ‘The Restaurant’ kunnen van zijn talent genieten. Zijn filosofie is eenvoudig: Genieten is hier de boodschap, hier en nu!

Het onthaal is hartelijk. Ik kwam met mijn gezelschap toe op een zaterdagmiddag. Ik had me weer eens laten leiden door mijn impulsiviteit en had geen reservatie gemaakt. Geen enkel probleem: de warme ontvangst gaf me het gevoel alsof ik hier al jaren elke week passeerde. Dit is waar je in een restaurant naar op zoek gaat: je moet het gevoel krijgen dat je thuis bent, zo niet is dit ontegensprekelijk een domper op je culinaire ervaring.

Het interieur is een streling voor het oog. Zonder al te veel moeite waan ik mezelf in een hippe tent in hartje New York. Strak, maar met de nodige frivoliteiten. Mooi ingedekte tafels zonder bombastisch te ogen. Een concept waarover is nagedacht. De tafels zijn ruim genoeg om – ongeacht het aantal gasten waarmee je luncht of dineert – iedereen de ruimte te geven om deze culinaire ontdekkingstocht optimaal te beleven. Geen dicht op elkaar gepakte tafels waar je soms de indruk krijgt alsof je samen eet met de tafel naast je. Ben je met twee? Probeer dan een tafeltje tegen het raam te pakken te krijgen. Aan een half rond tafeltje heb je met zijn tweetjes een prachtig uitzicht op het Egmontpark, voor velen nog een onbekend stukje Brussel.

So far, so good! Ik hou ervan om ’s middags een lichte lunch te gebruiken. Zwaar tafelen op het middaguur is niet aan mij besteed, maar dit wil niet zeggen dat ik ’s middags altijd een hapje in een drukke snackbar wil eten; Sympathiek op zijn tijd, maar af en toe mag het net dat tikkeltje meer zijn. In ‘The Restaurant’ is het menu beperkt, temeer omdat het met de regelmaat van de klok verandert. Dit garandeert verse seizoensproducten die de chef duidelijk inspireren en hem aanzetten tot het creëren van meesterlijke topgerechten. Het menu voorziet zowel vis als vlees. Gelukkig maar, ik krijg immers de kriebels van restaurants waar de vleesgerechten oververtegenwoordigd zijn en waar voor de goede orde dan één of twee visgerechten in een klein hoekje van de kaart staan vermeld. De chef weet duidelijk wat er leeft bij zijn cliënteel.

Zoals gezegd: een lichte lunch… Hoofdgerecht en dessert. Dat was het plan. Bij het aperitief kregen we de amuses, altijd een teken dat de chef je ook warm welkom heet. Vaak is de amuse een surf-en-turfje waarmee de chef wil aangeven dat hij zowel vlees als vis succulent kan bereiden. Dit keer was het een vleeshapje. Ik stuur het vriendelijk terug mee met de ober, met de melding dat ik geen vlees eet. Met een enorm begrip krijg ik enkele minuten later een overheerlijke amuse met een tartaar van tonijn. Geen verwijtende blikken, maar respect voor de keuze die ik maakte om geen vlees meer te eten. Zo hoort het!

Het eten is moeilijk te beschrijven. Je moet het proeven om het te begrijpen. De filosofie van de chef is er één van puurheid, zonder al te veel franjes. Gastronomisch en authentiek, dat zijn de begrippen die het best bij de gerechten passen. Je proeft de passie van de chef voor zijn werk. Altijd fijn om het werk van gepassioneerde mensen te mogen ervaren in al zijn facetten. Het menu verandert regelmatig, waardoor je met plezier geregeld terugkomt om de nieuwe culinaire creaties van de chef te ontdekken. Geloof me, het is de moeite waard.

The Restaurant by Pierre Balthazar, Waterloolaan 38, 1000 Brussel.
Prijscategorie: €€ – www.therestaurant.be

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s